Проблемні питання правового регулювання розвитку сфери спорту протягом 2014-2022 років

Проблемні питання правового регулювання розвитку сфери спорту протягом 2014-2022 років

Голова АО "Юріс Феррум", взяла участь у роботі над колективною монографією: "Російсько-українська війна (2014-2022 рр.): історичні, політичні, культурно-освітні, релігійні, економічні та юридичні аспекти".

Проблемні питання правового регулювання розвитку сфери спорту протягом 2014-2022 років

Ганна Гніздовська, адвокатка зі спортивного права, проаналізувала динаміку розвитку професійного спорту в Україні протягом останніх років та визначила ключові проблеми правового регулювання цієї сфери.

Ознайомитися з повним текстом статті можна за посиланням.

 

Проблемні питання правового регулювання розвитку сфери спорту протягом 2014-2022 років

Війна в Україні суттєво вплинула на всі сфери життя, не оминувши й спорт. Розвиток фізичної культури та спорту в умовах війни став не просто складним завданням, а й викликом.

Ключові тези:

  • Вплив війни на спорт: зменшення фінансування, руйнування спортивної інфраструктури, виїзд спортсменів за кордон.
  • Державні програми: Державні цільові соціальні програми розвитку фізичної культури та спорту на 2012-2016 роки та на період до 2020 року, прийняті до війни, не встигли повністю реалізувати свої плани.
  • Проблеми:
    • Необхідність реформи: приведення законодавства у відповідність до європейських та міжнародних стандартів, удосконалення антидопінгового законодавства, запровадження автономності спортивних федерацій.
    • Відсутність єдиного кодексу: наразі регулювання спортивної сфери здійснюється на підставі та з урахуванням вимог нормативної діяльності міжнародних спортивних організацій, судової та арбітражної практики та відповідних доктрин.
    • Меценатська діяльність: визначення правової природи меценатської діяльності та стимулювання її розвитку.
  • Перспективи:
    • Кодифікація: прийняття єдиного Спортивного кодексу України, який би вирішив низку проблемних питань, пов’язаних у першу чергу зі сферою спорту та професійного спорту.
    • Вдосконалення антидопінгового законодавства: приведення законодавства у відповідність до Всесвітнього антидопінгового кодексу, розробка положень щодо кримінальної відповідальності за застосування спортсменами допінгу.
    • Підтримка спорту: збільшення державного фінансування, відновлення спортивної інфраструктури, створення умов для повернення спортсменів з-за кордону.

 

Висновок:

Незважаючи на виклики, які спричинила війна, розвиток спорту в Україні залишається важливим завданням. Держава, громадські організації та бізнес мають об'єднати зусилля, щоб створити умови для розквіту українського спорту на міжнародній арені.

 

Важливо:

Ця стаття не є юридичною консультацією.  Якщо у вас виникнуть будь-які питання, будь ласка, звертайтеся до наших адвокатів з допінгових спорів в Одесі.