Адвокати АО «ЮРІС ФЕРРУМ» захистили права одеської митної брокерки

Адвокати АО «ЮРІС ФЕРРУМ» захистили права одеської митної брокерки

Наприкінці 2021 року до нас звернулася митна брокерка, у відношенні якої було складено протокол про порушення митних правил за ст. 472 Митного кодексу України. Їй загрожував штраф у розмірі майже 1 мільйон гривень та конфіскація товару на таку ж суму.

Одеська митниця стверджувала, що до України було завезено вогнегасники, а не запчастини до них (як це було насправді), а тому клієнтка неправильно визначила код товару.

 

Адвокати АО «ЮРІС ФЕРРУМ» захистили права одеської митної брокерки

Незважаючи на те, що раніше неодноразово декларувалися аналогічні запчастини, і жодних претензій не було, цього разу митниця склала протокол та вилучила товар.

Митні адвокати АО «ЮРІС ФЕРРУМ» довели відсутність у діях митної брокерки складу адміністративного правопорушення.

Дві судові інстанції прискіпливо слухали наші аргументи та заперечення опонентів. Підозрюємо, що наприкінці ми з темою вогнегасників дістали всіх. 

На підтвердження законності дій клієнтки наші адвокати з митних справ надали до суду:

  • товаросупровідні документи;
  • контракт зі специфікаціями;
  • експортну декларацію;
  • цінові довідки та прайс-листи;
  • платіжні доручення. 

У всіх цих документах було чітко прописано, що товаром є саме запчастини до вогнегасників. Додатковими доказами стали експертні висновки регіональної торгово-промислової палати.

Клієнтка визначила опис та код товару чітко у відповідності до товаросупровідних документів, що виключає її вину.

Адвокати АО "Юріс Феррум" довели, що жодної шкоди завдано не було, і це стало додатковим аргументом на користь клієнтки. А у судовому засіданні ми, фактично, продемонстрували, що з ввезених запчастин цілий вогнегасник зібрати неможливо. Що тільки не доводиться роботи для перемоги. 

Рішення суду першої інстанції вдалося отримати за лічені дні до початку повномасштабної війни, а відзив на апеляційну скаргу Одеської митниці писали вже під звуки сирен. Та навіть попри активні військові дії права клієнтки вдалося захистити.

Детальніша інформація про справу за посиланням.