Проблеми виїзду спортсменів за кордон під час війни: поради адвоката

Проблеми виїзду спортсменів за кордон під час війни: поради адвоката

Спортивні змагання під час війни набувають великого значення, оскільки сприяють підтримці національної ідентичності та морального стану громадян.

Наші спортсмени беруть участь у міжнародних та європейських змаганнях, які відбуваються поза межами України, тому питання перетину державного кордону має важливе значення. 

проблемні питання виїзду спортсменів за кордон під час війни.

Ознайомитися з повним текстом можна за посиланням.

Автор: адвокатка зі спортивного права, членкиня Ради Комітету АПУ зі спортивного права Ганна Гніздовська.

У статті досліджуються правила виїзду українських спортсменів за кордон під час війни, описуються проблемні питання та пропонуються шляхи їх вирішення

Стаття описує правила виїзду українських спортсменів за кордон під час війни, з урахуванням змін, внесених до Постанови Кабінету Міністрів України №57 від 27 січня 1995 року.

 

Проблемні питання виїзду спортсменів за кордон під час війни.

З початком війни в Україні багато аспектів життя українців зазнали змін, і правила виїзду за кордон не стали винятком. Для спортсменів, які прагнуть продовжувати тренуватися та брати участь у змаганнях на міжнародній арені, виникло чимало запитань.

На нашу думку, існуючий порядок виїзду має наступні проблеми:

  • Нечіткий механізм контролю за поверненням спортсменів.
  • Обмеження строку перебування за кордоном 30 днями.
  • Необхідність отримання дозволу Мінмолодьспорт для першої категорії спортсменів.

 

Рішення: 

  • Вдосконалення механізму контролю за поверненням спортсменів.
  • Розширення строку перебування за кордоном для спортсменів, які беруть участь у кількох змаганнях.
  • Спрощення процедури отримання дозволу на виїзд.

 

Хто може виїжджати?

  • Спортсмени та тренери національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю.
  • Спортивні судді та фахівці, які забезпечують організаційне, науково-методичне, медичне супроводження та антидопінговий контроль за підготовкою спортсменів національних збірних команд.
  • Спортсмени та тренери команд спортивних клубів найвищих дивізіонів з ігрових видів спорту.
  • Особи, які забезпечують організаційне, науково-методичне, медичне супроводження команд спортивних клубів найвищих дивізіонів з ігрових видів спорту.
  • Спортивні судді та арбітри.

 

Які документи потрібні для виїзду за кордон?

  • Спортсмени та тренери збірних команд: рішення Міністерства молоді та спорту про включення до складу учасників спортивного заходу.
  • Спортсмени та тренери клубів: лист Міністра молоді та спорту (або особи, яка виконує його обов'язки) до Державної прикордонної служби України про участь у спортивному заході та перетин кордону. 

 

Скільки можна перебувати за кордоном?

Спортсмени та тренери збірних команд: не більше 30 календарних днів з дня перетину кордону, але не менше строку проведення заходу.

Строк може бути збільшений, якщо спортсмени беруть участь в іншому заході протягом 10 днів після завершення попереднього.

Спортсмени та тренери клубів: не більше 30 календарних днів з дня перетину кордону, але не менше строку проведення заходу, зазначеного в листі Міністерства молоді та спорту.

Строк може бути збільшений за наявності листа від Міністерства про продовження перебування за кордоном.

 

Хочемо зазначити, що у разі непідтвердження мети поїздки уповноважені службові особи Державної прикордонної служби України можуть відмовити у виїзді. Перелік документів та вимоги до них можуть змінюватися, тому рекомендуємо перед поїздкою за кордон звернутися до Міністерства молоді та спорту України або Державної прикордонної служби України для отримання актуальної інформації.

 

Важливо:

Ця стаття не є юридичною консультацією.  Якщо у вас виникнуть будь-які питання, будь ласка, звертайтеся до наших спортивного адвоката в Одесі.