Позитивний допінг-тест: що робити спортсмену?

Позитивний допінг-тест: що робити спортсмену?

Отримання позитивного допінг-тесту безумовно є шоком для будь-якого спортсмена. 

На жаль, дана подія не проходить «безслідно» та може мати вкрай серйозні наслідки: від застосування до спортсмена санкції у вигляді накладення штрафу до довічної дискваліфікації та позбавлення спортивних досягнень. 

Розберемося, що робити спортсмену у тому випадку, коли отримано позитивний результат допінг-тесту.

Позитивний допінг-тест: що робити спортсмену?

Допінг: що це таке і які його наслідки?

Почнемо з того, що таке допінг, які бувають порушення та чим ця сфера регулююється.

Згідно з Всесвітнім антидопінговим кодексом ВАДА (далі за текстом – ВАДА), допінг визначається як вчинення одного або декількох порушень антидопінгових правил. 

До таких порушень належать:

  • наявність забороненої речовини або її метаболітів у пробі спортсмена; 
  • використання або спроба використання забороненої речовини або методу; 
  • ухилення, відмова або неявка для відбору проби; 
  • порушення порядку надання інформації про місцезнаходження спортсмена;
  • втручання або спроба втручання в будь-яку стадію допінг-контролю; 
  • володіння забороненою речовиною або методом спортсменом або його персоналом;
  • розповсюдження або спроба розповсюдження забороненої речовини або методу; 
  • призначення або спроба призначення забороненої речовини або методу; 
  • співучасть або спроба співучасті в порушенні антидопінгових правил;
  • заборонене співробітництво;
  • дії, що вчиняються з метою перешкоджання або відмови від повідомлення про порушення. 

Важливо зазначити, що перелік заборонених речовин та методів не є вичерпним і постійно оновлюється ВАДА. Актуальний список заборонених речовин на 2024 рік можна знайти на офіційному сайті ВАДА. 

Використання допінгу може призвести до серйозних наслідків для спортсменів, включаючи:

  • дискваліфікацію зі змагань;
  • анулювання результатів;
  • штрафи;
  • втрату титулів і нагород; 
  • пошкодження репутації;
  • кримінальну відповідальність (у деяких країнах). 

Крім того, допінг може мати серйозні негативні наслідки для здоров'я спортсменів, включаючи:

  • пошкодження печінки; 
  • серцеві проблеми;
  • ракові захворювання;
  • психічні розлади; 
  • безпліддя. 

Звісно, не факт, що саме такі наслідки обов'язково стануться, але важливо усвідомлювати ризики, пов'язані з вживанням допінгу.

Що робити спортсмену, коли він отримав позитивний результат допінг-тесту?

Першою думкою більшості спортсменів, які отримали несприятливий результат аналізу, є щось у стилі «Що робити? Мене посадять?». 

Не посадять, звісно, бо справи про порушення антидопінгових правил відрізняються від кримінальних. За вживання допінгу спорстмена не посадять до в'язниці. 

Однак це не означає, що він не буде нести відповідальності за свої дії. 

Несприятливий результат обов’язково містить повідомлення з лабораторії, акредитованої ВАДА, про наявність у пробі спортсмена забороненої речовини або використання забороненого методу. 

Ось деякі кроки, які може зробити спортсмен, якому було повідомлено щодо можливого порушенням ним антидопінгових правил: 

А) Зберігати спокій та не панікувати

Паніка – найбільший ворог у допінгових спорах, тому її відсутність, по-перше, зекономить купу ресурсів (час та нервові клітини), по-друге, збереже спортсмена від необдуманих дій, що можуть погіршити і без того його непросте становище.

Б) Обрати варіант поведінки

1. Визнати вину: якщо єдиним достовірним свідченням вини спортсмена на момент отримання несприятливого результату є відповідне визнання спортсмена, то в такому випадку строк відсторонення від будь-якої спортивної діяльності може бути скорочений, але не більше ніж наполовину. 

Важливо: якщо спортсмен вирішить добровільно визнати вину, то йому не варто просити про проведення аналізу проби Б. Він або визнає вину, або починає перевіряти проби і це свідчить про наміри подальшого оскарження рішення національної антидопінгової організації. 

 

2. Співпрацювати та сприяти у розкритті або встановленні фактів порушення антидопінгових правил ВАДА.

Активна співпраця із органами антидопінгового контролю є підставою:

  • для відміни частини наслідків відповідного порушення Всесвітнього антидопінгового кодексу ВАДА;
  • для зменшення строку дискваліфікації (у виняткових випадках співпраця може бути підставою для незастосування дискваліфікації або ж визнання спортсмена винним, проте без застосування покарання чи застосування пом’якшеного покарання). 

 

3. Запросити проведення неупередженого слухання. 

У такому випадку справа передається на розгляд антидопінгової організації (трибунали, комісії тощо) для заслуховування та винесення відповідного рішення. 

Спортсмен, що виявляє бажання на проведення слухань по справі, фактично отримує можливість відстоювати свою позицію перед антидопінговою організацією/трибуналом та наділений можливістю подавати на свою користь докази. 

Крім того, під час слухань спортсмен не позбавлений можливості висловлювати свою думку щодо виду та тривалості санкцій, передбачених за порушення антидопінгових правил ВАДА. 

Хочемо наголосити – якщо спортсмен не буде задоволений рішенням антидопінгової організації, він може звернутися із апеляцією до вищого антидопінгового органу або ж оскаржити відповідне рішення до Спортивного арбітражного суду у м. Лозанна (Швейцарія). 

Розглянемо детальніше, що може робити спортсмен при підготовці до розгляду антидопінгової справи.

3.1. Подати запит на отримання копій пакету лабораторних документів.

Перед тим, як почати будувати власну стратегію захисту, спортсмен повинен чітко розуміти, яку саме заборонену речовину зі списку ВАДА було виявлено у пробі А та Б (або лише в пробі А) та в якій концентрації. 

Для цього рекомендуємо звернутися до представників Національної антидопінгової організації (в Україні – Національний антидопінговий центр) із запитом щодо отримання копій пакету лабораторних документів за результатами досліджень проби А та Б (або лише проби А). 

 

Що таке допінг-проби А і Б? 

Під час допінг-контролю у спортсмена беруть біологічну пробу (кров, сеча) і розділяють її на дві частини: пробу А і пробу Б. Проба А є основною і використовується для первинного аналізу на наявність заборонених речовин. Її досліджують в акредитованій ВАДА лабораторії. 

 

Коли використовується проба Б? 

Проба Б, фактично, є резервною та її зберігають на випадок, якщо: 

  • в пробі А виявлені заборонені речовини. Спортсмену повідомляють про це, і він має право на аналіз проби Б;
  • спортсмен підозрює помилку в аналізі проби А. Він може подати запит на відкриття проби Б, щоб підтвердити або спростувати свої сумніви. 

Важливо пам’ятати:

  1. Відкриття проби Б здійснюється в тій же лабораторії, що й аналіз проби А, але іншим фахівцем.
  2. Спортсмен не зобов'язаний просити про відкриття проби Б.
  3. Рекомендується робити це лише в тому випадку, якщо спортсмен дійсно впевнений у помилці першого аналізу.

3.2. Зібрати докази на підтвердження відсутності вини.

За загальним правилом, спортсмен повинен пояснити можливі причини отримання позитивного результату допінг-тесту.

Тобто, встановити, як допінг потрапив до організму спортсмена та надати відповідні докази. Якщо доказів немає, радимо попросити про відстрочку для їх збору, подавши відповідне клопотання до антидопінгової організації. Термін відстрочки може варіюватися від кількох тижнів до декількох місяців. 

Наступний крок – встановити джерело забороненої речовини (до прикладу, це може бути лікарський препарат, продукти харчування, напої тощо). 

Радимо перевірити лікарські препарати, які вживалися спортсменом. Можливо, один з таких препаратів містить заборонену речовину. Наявність забороненої речовини у лікарському препараті на сьогоднішній день не є універсальним поясненням позитивного результату допінг-тесту. 

По-перше, можна знайти альтернативу фактично будь-якому лікарському препарату. 

По-друге, Всесвітній антидопінговий кодекс ВАДА передбачає наявність так званого «терапевтичного використання» - дозволу на терапевтичне використання спортсменом забороненої речовини або методу за станом здоров’я. Спортсмен зобов’язаний отримати такий дозвіл в разі виникнення потреби у прийнятті лікарських засобів, що містять заборонену речовину. 

Крім того, радимо перевірити продукти харчування та напої. Можливо, спортсмен випадково вжив щось із забороненими компонентами. Доказами можуть слугувати: чеки з супермаркетів, меню ресторанів, експертиза продуктів, прихований склад продукту, коли на етикетці не вказаний заборонений продукт тощо. 

Хочемо підкреслити, що дотримання антидопінгових правил, в першу чергу, є певним етичним (моральним) обов’язком спортсмена. Забезпечення дотримання політики чистого спорту передбачає не лише збереження здоров’я спортсменів, а водночас сприяє підвищенню рівня довіри суспільства до спортивної галузі в цілому та її розвитку. Безумовно, отримання позитивного допінг-тесту має негативний психологічний вплив на кожного спортсмена. 

Проте, спортсмен в жодному разі не залишається сам на сам зі своєю проблемою та в будь-який момент може скористатися правничою допомогою адвокатів.

Де можна отримати більше інформації про антидопінгові правила? 

Всю необхідну інформацію, зокрема Всесвітній антидопінговий кодекс ВАДА, можна знайти на офіційному веб-сайті ВАДА за наступним посиланням: https://www.wada-ama.org/en. 

Відомості про існуючі на території України антидопінгові правила, що прийняті у відповідності до Всесвітнього антидопінгового кодексу ВАДА, розміщені на сайті Національного антидопінгового центру України (далі – НАДЦ). Посилання на веб-сайт НАДЦ: https://nadc.gov.ua/. 

 

Авторки: Ганна Гніздовська, адвокатка зі спортивного права, керуюча партнерка АО "Юріс Феррум" та  Дар’я Степанова, юристка АО «Юріс Феррум».

 

Важливо: 

Ця стаття не є юридичною консультацією. Якщо у вас виникнуть будь-які питання, будь ласка, звертайтеся до наших адвокатів з допінгових спорів.